Obcina Mare a Bucovinei

Posted: 9 iulie 2010 by Mihai Cibotaru in Obcinile Bucovinei

            Motto: „Ce au mai marcat, daca tot aiurea au marcat pe aici? Nu mai bine spuneau sa se tina marcajul forestier (H-asul) pana se termina si ajungi la Putna. Nu era mai simplu?”

            Iesirea din perioada 06-08.07.2010

            Pana la urma aveam sa constat ca nu era mare cam de nici un fel: inaltime stiam ca nu are, insa si lungimea ei de doar 48 de kilometri de la Gura Humorului pana la Putna o fac mai scurta decat suratele ei, maritate mai spre nord-vest: Mestecanis&Feredeu.

Spre Humor

           Plec iarasi cu Adi din Humor marti dimineata pe o vreme caneasca: ploaie torentiala; pe strada doar noi si un mosh’ ce ne confirma directia spre „La Toaca”. Ajungem acolo siguri pe noi ca mai rau nu are cum sa fie: deja suntem murati bine de tot …

Gura Humorului

De sus, de la relee in vale

          O luam ca pe dreapta binisor caci dupa o ora ajungem intr-un sat (de fapt o prelungire a Humorului); harta ne spunea ca nu avem trecere pe acolo; un satean ne confirma si ne arata directia de urmat; scuipam plamanii si dupa inca doua ore reajungem pe culme in zona unei sonde de gaz; prindem si marcajul (forestier) si-i dam bice spre nord-nord-vest.

Semnal ... lipsa!

Calea Bucovinei (nu cea din centrul Campulungului ...)

           Dupa opt ore oprim sub Bobeica (varf de data asta) si „campam” la o stana. Uscat haine, carat lemne, facut foc si fugarit sobolani; tot tacamul.

O fi bune ... o fi nebune...

Zig ...

... si zaguri

        Vedere exceptionala spre Obcina Feredeului plus un bonus spre Rarau&Giumalau. Ploi torentiale de 15 minute plus valuri de ceata; noaptea ploua in rafale, la noi e cald in stana, spre 12 grade C.

Adapostul din prima noapte

         Plecam la 7:30; prima ora e bine, frumos si doar putin inorat. Urmeaza apoi inca ceva vreme buna intre orele 14-15; in rest toata ziua ploi in reprize: cand tare, cand foarte tare. Pelerina isi face toti banii; o am cam de 5-6 ani si in tura asta a fost purtata mai mult de 60% din intreaga ei durata de viata. Resturi din al doilea razboi mondial: casti, monumente si morminte; colective sau individuale. Din pacate si cranii puse la expozitie parca. Cam macabra ultima parte. Plus ca era ceata afara …

Pelerina si fumul

           La 19 gasim un salas transformat in faneata; suntem nehotarati daca sa continuam spre Putna sau sa ramanem acolo; alegem sa ramanem si ne facem patul in fan. Faaaain, doar de nu ar ploua. Apa avem dintr-un firisor de izvor din mijlocul drumului, singura sursa cale de 37 kilometri. Mai era una la monumentul „La Palma”; plina cu viermi insa. Apa noastra e cam galbuie da e semi-limpede. Pana la urma potabila.

Undeva pierdut, Raraul la orele apusului

          O fierbem, facem ceai, mancam si la somn. Dormim cu usa deschisa (de fapt nu avem usa) si in fata ne apare Giumalaul cred. Uneori … in rest e ceata sau ploaie.

5% peisaj, restul padure si apa

          Noaptea e aromata de la fan si linistita caci nu ploua; la 8:30 plecam si la 9 incepe ploaia; pelerine si reluam drumul. Marcaj care apare si dispare; mergem mai mult pe marcaj forestier. Deviem puternic spre vest si iesim pe un drum forestier de-a lungul Putnei. Inca zgomotoasa dupa ploile din zona.

loc de odihna si somn (in fan)

Tablou ... din pragul usii

         Doar 10 minute intre momentul in care ajungem si plecatul spre Radauti ne permit o fuga in manastire la mormantul lui Stefan cel Mare. Si aici placi comemorative; din razboaiele cu turcii, cu tatarii ori din cel de-al doilea cu bolsevicii. Apoi Suceava cu ceva hidratari. Si acasa. La fel …

Cod portocaliu

Si codul rosu

         Mai multe informatii, mai tarziu; acum ma pregatesc sa intru in baie; a doua oara. Mirosul de fum nu a iesit de tot din mine.

          Mai putine vorbe, mai multa miscare …

Reclame
Comentarii
  1. alpin91 spune:

    Foarte frumoasa zona,dar pacat ca ai prins o vreme asa de urata.
    Ture fain si carari insorite!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s