Noi si muntii

Printre altele, ar fi bine ca atunci cand mergeti pe munte sa tineti cont si de urmatoarele:

 

1. Pretuiti si iubiti muntele, frumusetile acestuia, florile, padurile, poienile, vaile, izvoarele, piscurile împreuna cu toate vietuitoarele care le populeaza, care ne apartin, de care trebuie sa ne bucuram, pentru a devenii mai buni, mai puternici, mai intelepti si mai generosi cu noi insine si cu cei care ne inconjoara.

2. Procurati din timp, înaintea plecarii la munte o vestimentatie adecvata. Din tinuta turistului nu trebuie sa faca parte palaria, cravata, geamantanul, pantofii cu toc inalt; cararile muntilor strabat în special iarna, troiene de zapada; drumetul înfrunta viscole si furtuni, strabate creste si vai adânci care presupun un echipament special, din care nu trebuie sa lipseasca: bocancii, scurta cu gluga, flanela etc., toate acestea chiar si pe vreme buna. Pe langa acest echipament de stricta necesitate, turistului nu trebuie sa-i lipseasca sacul de spate cu o pelerina de ploaie, un schimb de rufe, o lanterna, o cutie de chibrituri, unele medicamente si materiale sanitare, un termos cu apa (ceai, cafea), alimente, busola, harta, o cordelina, ciorapi de schimb, fes si manusi.

3. Evitati drumetia de unul singur; plecând pe munte de unul singur va puteti primejdui viata; mergeti pe munte numai in grupuri de minimum 2 – 3 oameni.

4. Ingrijiti si intretineti marcajele existente pe traseele alpine si pe potecile muntilor; prin distrugerea acestora puneti în pericol viata turistilor care se deplaseaza în urma, în special noaptea si în alte conditii dificile.

5. Manifestati grija deosebita fata de flora, fauna, fata de frumusetile naturale ale muntilor nostrii; ele nu sunt numai ale noastre, ci si ale generatiilor viitoare.

6. Nu aruncati pe pante sau abrupturi pietre, bucati de stanca, lemne, blocuri de ghiata, bulgari de zapada sau alte obiecte care în cadere pot sfarâma sau antrena altele, adevarate avalanse, periculoase pentru oamenii din vale sau de la baza muntelui.

7. Admirati în liniste frumusetile noastre naturale, respirati cu nesat aerul ozonat si curat, sorbiti cu sete apa izvoarelor cristaline; nu admiteti sub nici o forma poluarea muntelui si transformarea lui în depozit de gunoaie.

8. Nu prezentati celorlalti povesti stranii despre munte; nu exagerati întâmplarile si trairile cu care v-ati confruntat; ele pot îngrijora pe ascultatori sau îi pot încarca de teama, le pot rapii placerea drumetiilor, le pot ucide dorinta de a se deplasa la mari distante de zgomotele cotidiene si ale locurilor de munca.

9. Salutati si raspundeti la salutul celor care va dau binete pe trasee si poteci.

10. Ajutati cu toate fortele si priceperea pe cei aflati în dificultate pe munte, nu-i abandonati pe cei aflati în imposibilitatea de a se deplasa, transportati-i grabnic la punctele de prim ajutor cele mai apropiate sau la cabane, chemati (anuntati) specialistii la fata locului, pentru a acorda ajutorul calificat.

11. Folositi în mod civilizat cabanele turistice (refugiile), casele pastorale, stânele (saivanele) si alte constructii montane; ele ne apara de stihiile naturii si de alte primejdii; nu le transformati în locuri pentru distracti (chefuri); pastrati în permanenta curatenia, linistea si ordinea necesara atât în interior, cât si în exterior.

12. Nu transportati si nu consumati sub nici un motiv bauturi alcoolice; ele constituie mari pericole pentru toti cei ce pleaca pe munte.

13. Însusiti-va codul international de semnalizare si alarmare, pentru a putea comunica celor din preajma nevoia de ajutor ivita în împrejurari grele.

14. Nu abandonati, nu parasiti traseele cunoscute în favoarea altora mai scurte, dar mai putin stiute; respectati semnificatiile înscrisurilor si semnelor de avertizare de pe marcaje si indicatoare, în special pe timp de iarna si în conditii de vizibilitate redusa.

15. Nu va angajati pe tresee turistice care depasesc puterile oamenilor din compunerea grupului din care faceti parte; fixati-va numai obiective si itinerare care sa poata fi îndeplinite si strabatute pe timp de zi, numai cu propriile forte.

16. Antrenati-va sistematic pentru a nu consuma excesiv apa, care duce la slabirea prematura si la epuizarea fortelor, poate tocmai când este cea mai mare nevoie de ele.

17. Alimentati-va rational si ponderat, nu abuzati de mese copioase; consumati fructe si alimente care contin mult zahar si grasimi.

18. Asigurati si transportati în propiile bagaje mici cantitati de zahar, ciocolata, cafea, glucoza, etc.

19. Evitati situatiile conflictuale, autoritatea excesiva, când sunteti lideri, încapatânarea rau înteleasa; în toate situatiile dati dovada de rabdare si întelegere.

20. Stabiliti obiectivul drumetiei si traseul în functie de capacitatea de rezistenta a celor mai slabi din grup.

21. Adaptati-va la cerintele si indicatiile conducatorului de grup; nu-l sicanati, blamati si subestimati nici macar în gluma.

22. Pastrati si îngrijiti, nu distrugeti covorul vegetal al pamântului, interziceti cu desavârsire scoaterea de brazde, saparea de rigole, amenajarea de vetre de foc la întâmplare, împrastierea de acizi (sare), spalarea masinilor în apele râurilor si lacurilor de munte, instalarea la întâmplare a corturilor.

23. Alegeti locul de popas în puncte care sa nu fie expuse vântului, amplsate în apropierea unor surse de apa curgatoare, cu locul de instalare a cortului în teren orizontal, în apropierea unor surse de combustibili, lânga poteci si drumuri de acces, în afara zonelor poluate.

24. Nu lasati la plecarea din locurile de stationare, focuri aprinse, în special în paduri, jnepenisuri, iarba uscata din pajistile alpine sau în apropierea acestora.

25. Informati-va din toate sursele si prin toate mijloacele posibile, înainte de plecarea la drum asupra starii timpului, traseului, locului unde veti înopta, cabanelor mai apropiate, surselor de apa si posibilitatilor de anuntare si de salvare în caz de pericol.